Advertisement
 ⇄Change DirectionTranslation for 'zanafillë' from Albanian to English
NOUN   zanafillë | zanafilla | zanafilla | zanafillat
zanafillë {f}inception
jap zanafillëto engender
2 translations
To translate another word just start typing!

Translation for 'zanafillë' from Albanian to English

Advertisement
zanafillë {f}
inception

jap zanafillë
to engender
Usage Examples Albanian
 • Çdo dëshirë për të vendosur « të drejtën time » duke vrarë e përdhunuar vlerat e tjetrit do të ndërpritet në zanafillë dhe skajshmëria do të ndërpritet nga vet edukimi i guximshëm që të guxojmë të mos përdorim dhunë se është shumë ma e lehtë dhuna se sa kundërshtimi i saj.
 • U lind në Shkodër në gjirin e një familjeje tregtare me origjinë podgoriçane, familja në zanafillë njihej si "Jukniq." Mbaresa -"iq" u hoq me shqiptarizimin e antroponimeve pas pavarësisë.
 • Kjo "konkurrencë" midis racionalizmit "kartezian"francez dhe empirizmit pragmatik të anglosaksonëve është përjetësuar deri në ditët tona, megjithëse që të dy kanë një zanafillë të përbashkët në kundërshtinë e traditës skolastike me një vulë të theksuar aristotelizmi dhe e vlerësuar shumë lart nga Kishat.
 • Masë në hilum, me zanafillë bronkiale. Shkaktohet nga duhani.
 • Nga ana tjetër, një reaksion skolastik mori zanafillë nga Kundrareforma tridentine që gjallëroi misticizmin dhe që u përkrahë nga figura si santa Teresa de Jesús dhe san Juan de la Cruz.
 • Sipas besimit xhainist, ekzistenca e tempujve në të cilët adhurohet kulti i tirthankaras, nuk ka një zanafillë pasi ka ekzistuar gjithmonë në "Nandisvaradvipa", kontinent i paarritshëm për njerëzit.
 • Basadi në zanafillë konsistonte në tre qela të vendosura në një linja dhe të hapura në një kalim të ngushtë.
 • Por tempujt diellor kanë zanafillë në periudhën paradinastike ku adhuruesit e Diellit, të quajtur "Shemsu-Hor", studionin edhe yjet para lindjes së "Padronit të Dy Horizonteve" dhe nga pozicioni i tyre dallonin periudhat e vitit më të favorshme për bujqësinë duke paracaktuar edhe datën e vërshimit të ujërave të Nilit.
 • Varrezat në zanafillë, gradualisht të futura në një thellësi gjithmonë e më të madhe si dhe në pjesën e tyre të sipërme grumbullohej një pirg gurësh dhe rëre, simbol i kodrës zanafillore, Tatenen, i dalë nga hyjnia Nun në fillim të kohëve.
 • Etimologët brazilianë kanë hedhur mendimin se fjala ka prejardhje kelte, por mund të jetë përfundimisht me zanafillë fenikase.
 • Ka gjasa se është ky ipeshkev qi pagezoi fisin trakas të Besseve, paraardhës te shqiptarëve, simbas hulumtimit të filologut e dijetarit gjerman Gottfried Schramm, i cili në 1994 botoi një liber me këtë temë: "Pagëzimi i Besseve si zanafillë e krishtërimit ndër shqiptare".
Advertisement
© dict.cc Albanian-English dictionary 2023
Contains translations by TU Chemnitz and Mr Honey's Business Dictionary (German-English only).
Links to this dictionary or to individual translations are very welcome!