Werbung
 Übersetzung für 'babe' von Albanisch nach Deutsch
babë {m}Papa {m}
babë {m}Vater {m}
2 Übersetzungen
Neue Wörterbuch-Abfrage: Einfach jetzt tippen!

Übersetzung für 'babe' von Albanisch nach Deutsch

babë {m}
Papa {m}

Vater {m}
Werbung
Anwendungsbeispiele Albanisch
 • Në vitin 1860 në Lushnjë u hap shkolla e parë, ku përveç mësimit të gjuhës greke, mësohej shqip në mënyrë të fshehtë. Shkolla ngrihej afër kishës ShënePremte. Mësuesit e parë ishin Ndin dhe Gori Ziu, babë e bir, nga Gorreja. Po në vitet 1860-1870 në Lushnjë u hap dhe shkolla Mejtepe (shkolle fillore fetare osmane), ndërsa në Karbunarë ishte e hapur një tjetër shkollë mejtepe pak vite më parë.
 • Habibi është dëshmori i dytë i fshatit Gurbardh, i cili po ashtu sikur Hamdiu ra heroikisht në mbrojtje të Rahovecit. Ai si një djal trim besimin e kishte në Zot, punën e kishte vyrtyt dhe idealin e kishte pavarësi. Habibi lindi më 30 korrik të vitit 1965 në fshatin Gurbardh. Ishte djali i parë i babë Halilit dhe nënë Sadijës dhe lindja e tij ishte një gëzim i papërshkrueshëm për krejt familjen dhe lagjen e tij. Shkollen fillore e kreu në vendlindje dhe në Malishevë, ndërsa shkollimin e mesëm nuk e vazhdoi për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike. Ai filloi të punoi punë të rënda fizike për t’i ndihumar familjes dhe qysh si i ri e merr rrugën e gurbetit. Ishte mjaft inetelegjent dhe gjithmon inkurajonte brezat e rinjë të fshatit që ta vazhdonin rrugën e arsimimit si formë e vetëm për t’u çliruar nga regjimi shekullor i Serbisë. Meqë kishte punuar në Kroaci e Slloveni, Habibi gjithmon e brengoste pabarazia e popullit të Kosovës në kuadër të ish-Jugosllavisë. Ndërsa represioni i vazhdueshëm i pushtetit serb ndaj shqiptarëve do të ia shtonin më të madhe urrejtjen e Habibit ndaj armikut.
 • Edhe një Kreont, poashtu mbret të Tebës, e njohim si babë të Megarës, gruas së parë të Herakliut. Nuk qe i gjatë gëzimi për martesën e së bijës së vet me trimin më të madh të miteve greke, prandaj as për nipat e vet. Herakliu i çmendur papritmas i vrau fëmijët e vet, kurse Megerën edhe Tebën i braktisi.
 • Çdo gjë u realizua siç kishte thënë profecia: u bë babë i dy vajzave, Antigonës dhe Izmenës dhe i dy djemëve, Eteoiklit dhe Polinikut. Asgjë nuk i mungonte që të jetë plotësiht i kënaqur - dhe që të plotësohet fati i tij.
 • • Është babë i veteranit të UÇK-së, Zef e Jak Nrejaj dhe babë i invalidit të luftës së UÇK-së Nikollë Nrejaj.

 • Gëzim Mara lindi në Tiranë më 15.12.1931, në gjirin e një familjeje qytetare tiranase. Familja Mara gjatë shumë brezash i ka dhënë Tiranës jo vetëm qytetarë dhe patriotë të mirë por edhe intelektualë dhe specialistë të shquar, siç është edhe rasti i mjekëve të parë tiranas, babë e bir që ishin nga kjo familje.
 • Luan Haradinaj ka qenë djali i tretë me radhë nga shtatë bijtë e tri vajzat e babë Hilmiut dhe nënës Rukie. Ai lindi në fshatin Gllogjan të komunës së Deçanit më 17 nëntor të vitit 1973. Luani mësimet fillestare i mori në Rrezarë, ish-Isniq. Ishte nxënës i qellshëm, i zgjuar dhe tejet i vëmendshëm. Natyra e kishte pajisur me tipare fizike shumtë të harmonishme. Ishte kurdoherë buzagaz, i çiltër e i dashur.
 • Po në këtë burg erdhi më vonë edhe Ramiz Cernica, babai i Raif Halimit. Babë e bir ndenjën tri vjet në të njejtin burg, në të njejtën dhomë pa e marrë vesh pushteti. Pas tri vitesh e lajmëron dikush drejtorinë e burgut se janë babë e bir, dhe menjëherë i ndajnë.
 • "Këto që i mësove para se t'i zbatosh, duhesh ta dishë që je njeri dhe ke familje, ke vëlla, ke motër ke babë e nënë. Asnjë mësim nuk ka vlerë nëse nuk je njeri".
 • Gjatë vizitës së të Pestit të Madh, evropianët e parë vizituan Tibetin. Dy misionar Jezuit, Johanes Gruber dhe Albert D’Orville mbërritën në Lasa më 1661. Ata përshkruan Dalai Lamën si “babë-Zot djallëzor ndaj atyre që refuzojnë ta adhurojnë. Këta dy, dhe misionar tjerë të krishterë, nuk arritën të konvertojnë ndonjë tibetas deri sa u dëbuan më 1745.

 • Para agresionit serb fshati kishte 33 familje me 329 banorë. Ndërsa, sipas shënimeve të Kuvendit Komunal në vitin 2000 kishte 335 banorë. Nga 52 shtëpi sa kishte fshati vetëm 2 nuk janë djegur. Dy persona (babë e bijë) janë mbytur në mars të vitit 1999 nga granatimët. Në këtë vendbanim një kohë ishte edhe njësiti i Divizionit vëzhgues të UÇK-së. Popullata në fillim është larguar nga fshati më 24 shtator 1998, ku kthehet më 15 prill 1998. Mirëpo, më 10 maj 1999 deportohet në Shqipëri, pos dy familjeve që qëndrojnë nëpër male.
 • Heronjtë e eposit shqiptar janë bij të Ajkunës. Ndryshe nga cikli i baladave, ku "nji plak i urtë" që këshillon flijimin e nuses në urë të kujton patriarkun, në epos nuk ka patriark. Për herë të parë në epos babai shfaqet me figurën e Mujit, në raport me Omerin (ose "shtatë Omerat"). Në njërën prej këngëve Omeri duhet të lirojë "babë e axhë" nga burgu i krajlit. Këngën rapsodi e quan "Omeri prej Mujit" dhe ky është rasti i vetëm kur shfaqet një hije patriarku. Figurë qendrore dhe rol autoritativ mban Ajkuna. Muji dhe Halili formalisht nuk kanë babë, ata janë bij të një nëne që urdhëron shtëpinë dhe e marrin fuqinë prej zanave. Pas Omerit nuk ka më kreshnikë. Fuqia dhe lavdia e tyre nuk trashëgohet.
 • Papa ose Popa (nga greq. "papas" - át, babë, dhe lat.: "papa" - „at, baba“; sipas disave nga fjalët latine "PAstor PAstorum" - ″Bariu i barinjve″) është emërtimi (titulli fetar) që i jepet peshkopit të Romës dhe kreut të Kishës katolike romake, përveç patriarkëve ortodoksë të Aleksandrisë së Egjiptit dhe Papëve koptikë.
Werbung
© dict.cc Albanian-German dictionary 2024
Enthält Übersetzungen von der TU Chemnitz sowie aus Mr Honey's Business Dictionary (nur Englisch/Deutsch).
Links auf das Wörterbuch oder auch auf einzelne Übersetzungen sind immer herzlich willkommen!